RESEPTIMETSÄSTYKSEN TULOKSET

RESEPTIMETSÄSTYKSEN VOITTAJA

Aloitimme viime vuonna unohdettujen reseptien metsästyksen toiveenamme nostaa jo melkein unholaan jääneitä makuja uudelle tasolle Salongin puolella. Ja voi poijjat – saimme valtavan määrän reseptiehdotuksia, mutta yksi nousi ehdottomasi yli muiden.

Kaikki ehdotukset käytiin tarkkaavaisesti läpi ja yllätyimme iloisesti, että monet vaalivat vahvasti Suomen ruokaperinteitä. Voittajaresepti kiinnitti keittiömestari Tommi Tuomisen huomion historiansa sekä annoksen tuntemattomuuden takia. 

Reseptimetsästyksen voittajaksi palkittiin Timo Immosen isoäidin Hilja Immosen (os. Ollikainen) jäämistöstä löytynyt sinikantiseen vihkoon kirjattu Maksapiiraan ohje, jonka nuori Hilja oli raapustanut koukeroisella käsialalla vuosiluvun 1912.

”Leppävirralta kotoisin oleva Hilja oli ison talon emäntä ja laittoi ruokaa suurelle porukalle. Kotitaloustaitoja hän oli opiskellut Koivumäen kansanopistossa Kuopiossa. En ole itse maistanut Hiljan tekemää maksapiirasta – tai se ei ainakaan ole tehnyt pieneen poikaan niin lähtemätöntä vaikutusta, että muistaisin. Olen kiinnostunut historiasta ja reseptivihkon löytyminen ja dokumentointi oli jo sinänsä hienoa. Upea huipentuma tarinalle on, että mummini muistiinpanoista löytyneestä reseptistä modernisoitua maksapiirasta pääsee nyt nauttimaan Michelin-tähtiravintolassa”, kertoo Immonen.

Reseptin finnjävlaus eli modernisointi lähtee aina liikkeelle perinnereseptiin ja sen tarinaan tutustumisella. Maksapiiraan alkuperää selvitettäessä kävikin ilmi, että ruokalaji on esiintynyt useissa medioissa ollen vuosisadan vaihteen hittiresepti, joka on sittemmin painunut unholaan.

“Kuten modernisoinnissa yleensä, halusimme löytää maksapiiraaseen lähestymistavan, joka on maullisesti uskollinen alkuperäiselle reseptille, mutta kuitenkin ulkonäön, rakenteiden ja valmistustekniikan suhteen paremmin nykytottumuksiin ja ravintolamme vaatimuksiin sopiva. Vanhat reseptit ovat usein rakenteeltaan aika robusteja ja maultaan raskaita ja rasvaisia, joten tuunaamme niitä usein kevyempään ja hienostuneempaan suuntaan. Punaisena lankana on kuitenkin se, että ruokalaji on edelleen maullisesti tunnistettavissa, vaikka muuten olisikin muuttanut muotoaan radikaalisti”, kertoo Tuominen ja jatkaa: “Maksapiiraan rakennetta siloteltiin ja reseptiä kevennettiin, jotta se sopii paremmin usean ruokalajin menuun. Mutta muuten resepti on erinomaisen maukas ja finnjävlattu versio jopa aika lähellä alkuperäistä.”

Tämä herkku on nyt tarjolla Salongin puolella, joten tule testaamaan tätä ja muita upeita kotimaisia makuja!

 

 

 

VARAA PÖYTÄSI TÄSTÄ!